Från och med Google Chrome version 62 (som kommer att rullas ut under november) så kommer alla som har ett formulär på sin hemsida att markeras som ”osäker”.

 

Har du ett formulär eller en inloggningssida på din sida och din sajt endast har http? Då kommer Chrome från och med version 62 som rullas ut under november att markera din hemsida som ”osäker”. Statistik visar att Chrome har 58% av marknadsandelar globalt så det är ganska många som kommer att få meddelandet.

När någon fyller i ett formulär på din hemsida så skickas information till sajtägaren som potentiellt kan innehålla känslig information som t.ex. personnummer. Chrome kommer därför att markera alla hemsidor som har ett formulär på sig som ”osäkra”. Detta är ett steg i att göra webben säkrare enligt Google.

Se Chromium Blog

Om du har lagt till din hemsida i Google Search Console så kommer du att ha en varning från Google om detta om din hemsida anses osäker. Du har då troligen också fått ett mail angående detta från Google.

Under 2018 kommer Google att markera ALLA hemsidor som inte har https som osäkra.

Aaah, min hemsida är markerad som osäker! Vad gör jag nu? Panik!

Varning! http-sökning

Det finns ingen anledning till att få panik, MEN, det är viktigt att du vidtar åtgärder.

De flesta hemsidor idag har någon form av kontaktformulär men det är få som begär t.ex. personnummer så egentligen finns det inget egentligt behov av https för de flesta sajter. Men nu är det så att detta är linjen som Google har valt och det kommer att påverka alla sajtägare som inte följer Googles rekommendation.

Att inte installera ett SSL (Secure Sockets Layer) certifikat på sin hemsida kommer att innebära att du får problem med konvertering på din hemsida. När folk besöker din hemsida och den markeras som osäker kommer folk att lämna din hemsida pga rädsla. Detta kan vara fatalt för ditt företag då du kommer att tappa kunder.

Hur skaffar jag mig ett SSL certifikat då?

Det enklaste är att använda sig utav sitt webbhotells lösning. Har man tur så erbjuder webbhotellet detta gratis, men väldigt ofta kostar det 50-300kr/månaden. Onödigt mycket tycker jag.

Google har ett eget projekt som heter LetsEncrypt. Detta ger ett gratis SSL-certifikat men det finns en stor nackdel, du måste manuellt uppdatera certifikatet var 3:e månad.

Ett annat sätt är att byta till ett webbhotell som tillhandahåller gratis SSL.

Här är 2 webbhotell som tillhandahåller gratis SSL för sina kunder:

One.com – En av nordens största. Ligger i Danmark.

SiteGround – En MYCKET bra host. Ligger i USA.

 

Eller varför inte låta mig göra det?

Jag kan sätta upp ett certifikat till er hemsida för endast 500 kr + moms.

Kontakta mig för mer info.

Mvh,

Stefan Florin

Analysera din hemsida kostnadsfritt

Analysera din hemsida!

Ange din webbadress nedan så får du en djupgående analys av din hemsida på under en minut helt kostnadsfritt.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This